Proizvođači 22. avgusta obustavljaju isporuku mleka

Bez autora
Aug 16 2010

Konzorcujum individualnih proizvođača mleka u Srbiji koji traže povećanje otkupne cene, danas je odlučio da 22. avgusta potpuno obustavi isporuku mleka prerađivačima - mlekarama. Isporuka mleka će biti obustavljena dok ne budu ispunjeni zahtevi proizvođača.Proizvođači zahtevaju da otkupna cena mleka bude 32 evro-centa (po današnjem srednjem kursu NBS 33,50 dinara) umesto sadašnjih prosečnih 28,7 dinara za litar. Proizvođači će kasnije odlučiti šta će raditi sa mlekom - da li će ga i na koji način dalje distribuirati.

Proizvođači 22. avgusta obustavljaju isporuku mlekaKonzorcujum individualnih proizvođača mleka u Srbiji koji traže povećanje otkupne cene, danas je odlučio da 22. avgusta potpuno obustavi isporuku mleka prerađivačima - mlekarama.

Predsednik Konzorcijuma Uroš Šećerov je kazao agenciji Beta da će isporuka mleka biti obustavljena dok ne budu ispunjeni zahtevi proizvođača.

Šećerov je ponovio da proizvođači zahtevaju da otkupna cena mleka bude 32 evro-centa (po današnjem srednjem kursu NBS 33,50 dinara) umesto sadašnjih prosečnih 28,7 dinara za litar.

Šećerov je posle tročasovnog sastanka kazao da će proizvođači kasnije odlučiti šta će raditi sa mlekom - da li će ga i na koji način dalje distribuirati.

Šećerov je kazao da su stočari prinuđeni na obustavljanje isporuke mleka zbog teške situacije i da su spremni za razgovor kada im prerađivači mleka daju ozbiljnu ponudu.

Individualni proizvođači formirali su konzorcijum da bi jedinstveno nastupali prema državi i mlekarama, i zatražili su hitne pregovore o ceni i uslovima proizvodnje i prodaje sirovog mleka.

Konzorcijum proizvođača mleka čine proizvođači koji ukupno proizvedu oko 200.000 litara mleka dnevno, a čine ga fizička i pravna lica - registrovana poljoprivredna gazdinstva proizvođača sirovog mleka.

Preduzeće Imlek je juče povećalo otkupne cene mleka za 2,5 dinara po litru (10 odsto) - na 28,5 dinara, a mleka i mlečnih proizvoda u prodavnicama za pet procenata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik